Sponsorschieten: ZaerUM UM van te smullen

28 juni 2019

Een groots evenement zoals het OLS kan niet plaatsvinden zonder de steun van sponsoren en andere begunstigers. Speciaal voor hen wordt op zaterdag 29 juni het Sponsorschieten gehouden op het schuttersterrein van het OLS in Sevenum. Sponsors kunnen op deze dag zelf een schot wagen.

 Vanaf 13.00 uur kunnen sponsoren, bedrijven en andere genodigden de wapens oppakken waarna er een onderlinge competitie zal losbarsten. De dag zal verder bestaan uit een kennismaking met de schutterswereld en het schuttersgevoel.

Sevenumse horecasamenwerking

Het ‘Sponsorscheete’ leent zich natuurlijk ook prima voor het gezellig samenzijn en voor het netwerken. Daarom heeft de Sevenumse horeca speciaal voor deze dag de handen ineen geslagen. Samen gaan zij er voor zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. Deze samenwerking tussen de horeca en hun toeleveranciers gebeurt ook in de vorm van sponsoring in natura. Zo neemt de gezamenlijke horeca ook echt zijn verantwoordelijkheid voor de gemeenschap en helpen zij mee om het OLS zo betaalbaar mogelijk te organiseren voor de duizenden bezoekers en schutters van dit historische feest.

Mede-initiatiefnemer en karrentrekker van deze samenwerking is eigenaar en chef-kok van restaurant Vitellius Peter Geurts. Hij vertelt hoe de samenwerking ontstaan is: “Vanuit de werkgroep horeca hebben een aantal initiatiefnemers collega’s uit Sevenum benaderd of ze interesse hadden om zich aan te sluiten bij een unieke samenwerking voor het sponsorschieten. Iedereen was gelijk enthousiast. Dit komt waarschijnlijk doordat er onderling een goede samenwerking is tussen de Sevenumse horeca. Het zijn stuk voor stuk leuke bedrijven in een leuk dorp. Ook bieden we bijna allemaal wat anders aan op horecagebied.”

ZearUM UM van te smullen

Uniek aan de samenwerking is dus dat alle bedrijven en producten uit de regio Sevenum komen. Vandaar dat het sponsorschieten de naam ‘ZaerUM UM van te smullen’ heeft gekregen. Peter: “In en rond het dorp zijn van allerlei bedrijven te vinden die verschillende producten aanbieden. Denk hierbij aan paprika’s, paling en champignons. Sevenum is eigenlijk een grote pluktuin. Er is van alles binnen de directe omgeving te vinden. Veel mensen weten dit niet eens. Daarom is deze samenwerking zo mooi omdat we dit nu op deze manier kunnen laten zien.” Sowieso vindt Peter de samenwerking in deze tijd heel uniek. “Niet in elke plaats zou zoiets mogelijk zijn.”

Speciaal menu

Voor het samenstellen van het menu voor het sponsorschieten zijn de deelnemende bedrijven samen rond de tafel gaan zitten. Samen kwamen ze tot de conclusie dat het aanbieden van een buffet de meest geschikte variant was vanwege het aantal deelnemers aan het sponsorschieten. Toch krijgen de gasten meer aangeboden dan een buffet alleen. “We gaan tijdens het evenement ook aan live cooking doen”, zegt Peter. “De warme producten en gerechten gaan we in ieder geval ter plekke bereiden. Dit geeft net dat beetje extra sfeer en beleving aan de gasten. Bovendien nodigt het ook uit tot het maken van een praatje.”

Voor het buffet krijgen de genodigden eerst koffie en vlaai aangeboden. De vlaai komt van de Sevenumse echte bakker. Tijdens het schieten worden er verschillende hapjes geserveerd. Peter: “Al deze lekkernijen hebben een link met Sevenum. Dit is het thema wat we echt terug willen laten komen.” Tijdens de prijsuitreiking rond 17:30 uur krijgen de gasten eerst een bord gazpacho aangeboden met Sevenumse oranje paprika’s. Daarna kunnen ze langzaam aanschuiven aan het buffet. “Dit zal bestaan uit een koud en warm gedeelte, waarbij er in het koude gedeelte veelal salades te vinden zijn. Het warme gedeelte bestaat uit onder andere verschillende stukken vlees waaronder varkenslende en stoofvlees van runderen van een Sevenumse boer”, vertelt Peter.

Duurzaamheid

Wat tijdens deze samenwerking ook aandacht heeft gekregen, is het aspect duurzaamheid. “We vonden het niet onbelangrijk om hierbij stil te staan”, begint Peter. “Zo hebben we een bedrijf bereid gevonden om een compleet serviesgoed aan te bieden. Hiermee zijn we natuurlijk ontzettend blij want zo hoeven we niet te werken met wegwerpbordjes en -bestek. Als het goed is hebben we na het evenement alleen maar wat afval van bijvoorbeeld servetjes en prikkertjes. Aangezien het serviesgoed gereinigd en hergebruikt kan worden. Dit is dan ook relatief de goedkoopste en beste optie gericht op duurzaamheid.”

Muzikale omlijsting

De middag en avond zullen muzikaal begeleid worden door de band FF DIMME, eveneens met ‘roots’ uit Zaerum en omgeving. Rond 0.00 uur loopt de avond op z’n einde en kunnen we terugkijken op een geslaagde dag en een unieke Sevenumse samenwerking.