Veelgestelde vragen

Wat je altijd al wilde weten over het OLS…

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen gesorteerd per evenement. Zit je vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op.

OLS 2019

Wat is het OLS?
+

Het Oud Limburgs Schuttersfeest is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 150 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

Het OLS trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is echt een beleving om mee te maken.

Waarom vindt het OLS 2019 plaats in Sevenum?
+

Omdat Schutterij Sint Sebastianus uit Sevenum in 2018 voor het eerst in de geschiedenis het OLS gewonnen heeft, is Sevenum in 2019 de locatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Wanneer is het OLS?
+

Het OLS vindt plaats op zondag 7 juli. De finale van het OLS, het zogenaamde “Kavelen” genaamd, vindt plaats op zaterdag 13 juli. Het KinjerOLS is op 25 juni en de feestavond Gebrouwen in Limburg op 5 juli. Op 6 juli is er een heilige mis genaamd Te Midde van de Velde.

Waar vindt het OLS plaats?
+

Het feestterein ligt bij het Schutterslokaal, aan de Staarterstraat in Sevenum.

Programma OLS
+

Het programma van het OLS vind je hier.

Optochtroute
+

Zowel het Kinjer-OLS op 25 juni als het OLS op 7 juli gaat van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.
De route van de deelnemende schutterijen start op het feestterrein. Vanuit daar lopen de schutterijen via de Staarterstraat en Peperstraat richting de Markt. Vervolgens over de Raadhuisstraat naar de Maasbreeseweg tot de Schoutstraat. Vanuit de Schoutstraat naar Den Eigen en via de Staarterstraat weer terug naar het OLS-terrein.

Wat is het “Kavelen”?
+

Op zaterdag 13 juli vindt de absolute finale van het OLS 2019 in Sevenum plaats. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt. Wie wordt de opvolger van Sevenum en mag het OLS in 2020 organiseren?
De schutterijen die op het OLS geen misser lieten noteren, mogen terugkeren naar Sevenum om deel te nemen aan de ultieme finale. Het zestal dat als laatste blijft staan zal de winnaar zijn van deze spannende dag en neemt d’n Um mee naar huis.

Kinderdorp
+

In het kinderdorp kunnen alle kinderen zich urenlang vermaken, waardoor het OLS ook voor kinderen één groot feest is. Genieten van een ballenbak, schminken, diverse springkussens, een stormbaan, slingerbal, een funslide, zaklopen, looptapijt, 4 op een rij, stokvangspel een bibberspiraal, voetflip of de Hosema dansworkshop.
Kortom: urenlang pret voor alle kinderen!

ENTREE
+

Tijdens het OLS op zondag 7 juli zal er ook entree geheven worden. De entree bedraagt 5,- per persoon en is geldig voor zowel de optocht als het feestterein. Entree wordt geheven van 9.00 tot 16.30 uur. Kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

Is er een huisregelement
+

Jazeker! Die vind je hier.

KINJER-OLS

Wat is het Kinjer-OLS?
+

Het Kinjer-OLS mag je wel het kleine broertje noemen van het OLS, maar staat als bijzonder evenement op zich. Het Kinjer-OLS wordt georganiseerd voor basisschoolleerlingen uit heel België en Nederland.

Voor het Kinjer-OLS 2019 hebben zich 24 deelnemers aangemeld. Zij vertegenwoordigen 26 scholen uit Nederlands én Belgisch Limburg.
Het Kinjer-OLS begint met een leuke optocht van alle deelnemende scholen. Daarna volgen spannende wedstrijden waarbij alle leerlingen hun geoefende vaardigheden kunnen laten zien:

Wanneer is het Kinjer-OLS?
+

Het Kinjer-OLS vindt plaats op dinsdag 25 juni.

Waar vindt het Kinjer-OLS plaats?
+

Het feestterrein ligt bij het Schutterslokaal, aan de Staarterstraat in Sevenum.

Programma Kinjer-OLS
+

Het programma van het Kinjer-OLS vind je hier

Optochtroute
+

Het Kinjer-OLS gaat om 10.30 uur van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.
De route van de deelnemende basisscholen start natuurlijk op het feestterrein. De deelnemers lopen via de Staarterstraat, en Peperstraat naar de Wilhelminastraat. Vervolgens door de Weverstraat, Schoutstraat en Den Eigen weer terug naar de Staarterstraat en zo eindigen ze weer op het OLS-terrein.

Kinderdorp
+

In het kinderdorp kunnen alle kinderen zich urenlang vermaken, waardoor het OLS ook voor kinderen één groot feest is. Genieten van een ballenbak, schminken, diverse springkussens, een stormbaan, slingerbal, een funslide, zaklopen, looptapijt, 4 op een rij, stokvangspel een bibberspiraal, voetflip of de Hosema dansworkshop.
Kortom: urenlang pret voor alle kinderen!
De entree is natuurlijk gratis en het kinderdorp is geopend tussen 12.00 en 15.15 uur.

GEBROUWEN IN LIMBURG

Wat is Gebrouwen in Limburg?
+

De traditionele feestavond op de vrijdagavond, vooraf aan het OLS dat op zondag zal aftrappen, zal in Sevenum een heus spektakel worden met een breed palet aan artiesten, bands, fanfares, harmonieën en natuurlijk ons winnend 6-tal, natuurlijk allemaal uit Limburg!

De podium kunsten worden vertoond in een brouwsel dat samenvalt in een grootse show die past bij Limburg, het OLS en Sevenum. Dit is hét hoogtepunt van het OLS voor degene die niet op zondag achter de buks staan. Voor de muzikale invulling zal worden gezorgd door: Rowwen Hèze, Memphis Maniacs, Beppie Kraft, Marleen Rutten, Hard2Get, Erwin, de Schutterskapel en natúúrlijk: Rob & de Bölkes.

Kaartverkoop
+

De kaartverkoop gaat hard! Inmiddels is al een groot gedeelte van de kaarten verkocht.
Prijzen:
Gebrouwen in Limburg 2019 – Vrijdag 5 juli 2019
Entree: € 24,- + € 0,79 reserveringskosten – € 24,79

VIP-Ticket Gebrouwen in Limburg 2019 – Vrijdag 5 juli 2019
Entree + diner: €160,-

Consumptiemunten – Vrijdag 5 juli 2019
Set van 10 consumptiemunten – € 23,00

Lockerticket – Vrijdag 5 juli 2019
Medium (2-3 jassen) – € 5,00

Scoor ook je tickets via: www.ticketcrew.nl/tickets/gebrouwen-in-limburg-2019

VIPtickets
+

Kies voor een onvergetelijke ervaring en ga als een VIP naar Gebrouwen in Limburg!
Vanaf 18.00 uur wordt U verwend met een luxe 3-gangen buffet, geheel verzorgd door Eetcafé Everts. Aansluitend kunt U genieten van een onvergetelijke avond vanaf het VIP-deck met uitzicht op het podium. Tijdens het concert zitten borrelhapjes en onbeperkt drank inbegrepen.

Datum: vrijdag 5 juli 2019
Aanvang: 18:00 uur
Startlocatie: Eetcafe Everts
Adres: Maasbreseweg 2, 5975 BH Sevenum

Koop je VIPtickets via www.ticketcrew.nl/tickets/gebrouwen-in-limburg-2019

TE MIDDE VAN DE VELDE (HOOGMIS)

Wat is Te Midde van de Velde?
+

Het OLS is van oudsher zeer sterk verbonden met het Christelijk geloof en daarom is er traditioneel op de avond voor het grote feest een eucharistieviering. Zo ook op 6 juli 2019 in Sevenum. Waar normaal gesproken een heilige mis in de kerk plaatsvindt, gaan we dit in Sevenum iets anders doen. Deze mis op 6 juli is namelijk buiten: We trekken met z’n allen naar het “Groot Veld” oftewel “Te Midde van de Velde”, net zoals in het volkslied van Sevenum.

Waar vindt Te Midde van de Velde plaats?
+

De hoogmis vindt plaats op één van de bekendste plaatsen van Sevenum “de Kruusboem”. Op zaterdagavond 6 juli verzamelen we in de feesttent op het OLS-terrein in de Staarterstraat en wandelen we gezamenlijk, om precies 18.00 uur,  naar “de Kruusboem”. Het terrein rondom “de Kruusboem” is uitsluitend vanuit deze route te bereiken.

Hoe reserveer ik kaartjes voor Te Midde van de Velde?
+

Voor de mis kun je voor €2 kaarten (plaatsgeld) kopen bij DIT op Pastoor Vullinghsstraat 21 in Sevenum, uitsluitend tegen contante betaling. op=op.

Zijn er zitplaatsen tijdens Te Midde van de Velde?
+

Ja, er zijn zitplaatsen beschikbaar voor Te Midde van de Velde. Geef dit aan bij het kopen van een kaartje.

Waar kan ik parkeren?
+

Parkeren kan op P2, ingang aan de Steeg en er zijn ruim voldoende fietsenstallingen beschikbaar.

TERREIN EN HUISREGELS

Waar vindt het OLS plaats?
+

Het feestterrein ligt bij het Schutterslokaal, aan de Staarterstraat in Sevenum.

Plattegrond feestterrein
+

Een volledige plattegrond van het feestterrein vind je HIER

Parkeerplaatsen
+

Er zijn 3 grote parkeerplaatsen beschikbaar voor auto’s. Deze parkeerplaatsen vindt u op de plattegrond van het feestterein.

Fietsenstalling
+

Er zijn diverse fietsenstallingen aanwezig om alle bezoekers de kans te geven om ook met de fiets te komen. Het OLS wil iedere bezoeker ook aanmoedigen om de fiets te nemen: dat is sneller én duurzamer!

Kinderdorp
+

Zowel op 25 juni, 7 juli en 13 juli is er voor de kinderen een speciaal Kinderdorp opgebouwd. In het kinderdorp kunnen alle kinderen zich urenlang vermaken, waardoor het OLS ook voor kinderen één groot feest is. Genieten van een ballenbak, schminken, diverse springkussens, een stormbaan, slingerbal, een funslide, zaklopen, looptapijt, 4 op een rij, stokvangspel een bibberspiraal, voetflip of de Hosema dansworkshop.
Kortom: urenlang pret voor alle kinderen!

Verboden voor huisdieren
+

Honden en andere huisdieren zijn binnen de optochtroute en op de Schutterswei niet toegestaan.

Foto- en filmopnames tijdens evenementen
+

Tijdens de OLS-evenementen, de optochten en op het OLS-terrein worden foto- en filmopnames gemaakt. Het beeldmateriaal kan op sociale media en in persberichtgeving worden gebruikt, uitsluitend ter promotie van het OLS. Als je binnen de optochtroute, op het terrein of op een van de evenementen bent dan gaan wij ervan uit dat je het niet erg vindt om gefotografeerd te worden.

Alcoholgebruik
+

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen alcohol. Voor de rest geldt: Drink met mate!

Voorkom gehoorschade
+

Voorkom gehoorschade en ga niet te dicht bij geluidsboxen staan.

Duurzame tips
+

Het OLS 2019 Sevenum heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kom daarom met die fiets of met het openbaar vervoer. Laat geen rommel achter op het terrein, parkeerplaatsen en naast de optochtroute. Verspil geen eten of drinken.