Oud Limburgs Schuttersfeest 2019 - Weej zeen os in Zaerum

Sinds jaar en dag wordt er door Nederlands en Belgisch Limburg samen het OLS gevierd: het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dit schuttersfeest bestaat uit een reeks van activiteiten met als hoogtepunt natuurlijk de schietwedstrijden tussen de verschillende Limburgse schuttersverenigingen.
Het gebruik bij de organisatie van het OLS is dat de winnende vereniging het volgend jaar het OLS organiseert. Omdat de Sevenumse schutterij St. Sebastianus in 2018 als laatste overbleef en daarmee het OLS in Raam (België) won, is Sevenum dit jaar aan zet voor de organisatie van het OLS. Ruim 150 vrijwilligers zijn momenteel aan de slag om het OLS ook dit jaar weer tot een groot succes te maken.

Scroll verder naar beneden

Locatie

De meeste activiteiten van het OLS vinden plaats op de feestweide achter het huidige schuttersgebouw aan Staarterstraat in Sevenum. Als de activiteiten ergens anders plaatsvinden, staat dit expliciet bij de activiteit vermeld. Onderstaand vindt u plattegrond van het terrein met indeling.

U kunt de plattegrond ook in PDF-formaat downloaden door op onderstaande link te klikken. Om een PDF-bestand te openen heeft u Adobe Reader of een ander gelijksoortig programma nodig

De Optocht

Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambourmaître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals BesteDefilé en Mooiste Uniform.

Route

Onderstaande afbeelding geeft de route van het zowel het grote OLS als het Kinjer OLS weer. De Route zal starten bij het Schuttersgebouw van St. Sebastianus in Sevenum. Dit is gelegen aan de Staarterstraat in Sevenum. Schutterijen wordt gevraagd zich rechts naast het gebouw op te stellen waarna de route de volgende straten zal aandoen: Staarterstraat – Peperstraat – (linksaf) Peperstraat vervolgen – Markt (centrum) – Raadhuisstraat – Maasbreseweg (voorbij zorglocatie Sevenheym) – Schoutstraat – Den Eigen – Staarterstraat 

Optochtroute groot OLS en Kinjer OLS. Groen = Kinjer OLS. Blauw = Groot OLS. Klik op de afbeelding voor een vergroting

Versieren Optochtroute

Bewoners aan de optochtroute wordt gevraagd om hun straten te versieren. Instructies hiervoor zijn te zien in onderstaande film:

Optocht - de volgorde

Op 23 maart vond de kleurrijke optochtloting plaats. Kleurrijk omdat verschillende schutterijen aanwezig waren, maar ook kleurrijk omdat de loting werd omgedoopt tot “Kögel en Kunst”: een evenement waarbij de Sevenumse schutterij haar eigen kunstwerk tevoren toverde middels paintballverf. Na de kunstzinnige activiteit werd de volgorde van de optocht bekendgemaakt. Sint Lucia uit Horst heeft dit jaar de eer voorop te mogen gaan.

De volledige indeling is terug te vinden in onderstaand PDF-document. Om het document te openen heb je Adobe Reader of een gelijksoortig programma nodig.

BEKIJK DE VOLGORDE