Oud Limburgs Schuttersfeest 2019 - Weej zeen os in Zaerum

Sinds jaar en dag wordt er door Nederlands en Belgisch Limburg samen het OLS gevierd: het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dit schuttersfeest bestaat uit een reeks van activiteiten met als hoogtepunt natuurlijk de schietwedstrijden tussen de verschillende Limburgse schuttersverenigingen.
Het gebruik bij de organisatie van het OLS is dat de winnende vereniging het volgend jaar het OLS organiseert. Omdat de Sevenumse schutterij St. Sebastianus in 2018 als laatste overbleef en daarmee het OLS in Raam (België) won, is Sevenum dit jaar aan zet voor de organisatie van het OLS. Meer dan 1000 vrijwilligers zijn momenteel aan de slag om het OLS ook dit jaar weer tot een groot succes te maken.

Scroll verder naar beneden

Zakelijke gegevens

7 juli 2019
Tijden: 10.00 uur: Terrein open
12.20 uur: Start terreinwedstrijden
13.30 uur: Start optocht
16.40 uur: Start Schietwedstrijden
Locatie: OLS terrein, Steeg Sevenum
Kosten: €5,- (een toegangsbewijs geeft zowel toegang tot de optocht als het Schuttersterrein)
Parkeren: GRATIS (dankzij Verhaag Vloeren Wanden Kasten PlafondsBad en Keuken Design Sevenum bv en Daan Salet WoonIdee),

 

Programma/ protocol

Het programma van 7 juli ziet er als volgt uit:

Locatie

De meeste activiteiten van het OLS vinden plaats op de feestweide achter het huidige schuttersgebouw aan Staarterstraat in Sevenum. De ingang van het terrein ligt aan de Steeg in Sevenum. Bezoekers wordt dan ook gevraagd om via de Steeg aan te rijden. Volg de gele bordjes “O”.
Als de activiteiten ergens anders plaatsvinden, staat dit expliciet bij de activiteit vermeld. Onderstaand vindt u plattegrond van het terrein met indeling.

U kunt de plattegrond ook in PDF-formaat downloaden door op onderstaande link te klikken. Om een PDF-bestand te openen heeft u Adobe Reader of een ander gelijksoortig programma nodig

 

Route en Parkeren

Onderstaand vindt u de instructies om op het OLS-terrein te komen.  Klik op de afbeelding om hem uit te vergroten

Parkeren

Voor auto’s zijn er rondom het festivalterrein drie parkeerplaatsen beschikbaar:
P1:  ligt aan de Staarterstraat
P2: ligt aan de Steeg, ter hoogte van huisnummer 11. Dit is tevens de parkeerplaats voor de buksmeesters en materiaalwagens
P3: Ligt aan de Hees/Renkenstraat, ter hoogte van de Hees 28

Fietsers

Ook aan de fietsers is gedacht. Er staan fietsenstallingen aan de ingang van het schuttersterrein (aan de Steeg) en bij P3 aan de Hees.

De Optocht

Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambourmaître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals BesteDefilé en Mooiste Uniform.

Route

Onderstaande afbeelding geeft de route van het zowel het grote OLS als het Kinjer OLS weer. De Route zal starten bij het Schuttersgebouw van St. Sebastianus in Sevenum. Dit is gelegen aan de Staarterstraat in Sevenum. Schutterijen wordt gevraagd zich rechts naast het gebouw op te stellen waarna de route de volgende straten zal aandoen: Staarterstraat – Peperstraat – (linksaf) Peperstraat vervolgen – Markt (centrum) – Raadhuisstraat – Maasbreseweg (voorbij zorglocatie Sevenheym) – Schoutstraat – Den Eigen – Staarterstraat 

Optochtroute groot OLS en Kinjer OLS. Groen = Kinjer OLS. Blauw = Groot OLS. Klik op de afbeelding voor een vergroting

Versieren Optochtroute

Bewoners aan de optochtroute wordt gevraagd om hun straten te versieren. Instructies hiervoor zijn te zien in onderstaande film:

Optocht - de volgorde

Op 23 maart vond de kleurrijke optochtloting plaats. Kleurrijk omdat verschillende schutterijen aanwezig waren, maar ook kleurrijk omdat de loting werd omgedoopt tot “Kögel en Kunst”: een evenement waarbij de Sevenumse schutterij haar eigen kunstwerk tevoren toverde middels paintballverf. Na de kunstzinnige activiteit werd de volgorde van de optocht bekendgemaakt. Sint Lucia uit Horst heeft dit jaar de eer voorop te mogen gaan.

De volledige indeling is terug te vinden in onderstaand PDF-document. Om het document te openen heb je Adobe Reader of een gelijksoortig programma nodig.

BEKIJK DE VOLGORDE

Het Kinderdorp

Gedurende de dag is er vanalles te beleven voor de jeugd van jong en oud. In het KinjerDorp kunnen ze helemaal losgaan en zich vermaken met verschillende spellen en springkussens! In het Kinderdorp vind je de volgende activiteiten:

  • Boogkussen (springkussen)
  • Jungle Run (stormbaan)
  • Rodelbaan (waterglijbaan)
  • Funslide (spring/glijbaan)
  • Slingerbal (wipe out)
  • ballenbak + schminken + bibberspiraal
  • stokvangen + 4 op een rij
  • dansworkshop door Hosema (op het OLS-Lied)

Muziekprogramma 7 juli

De organisatie van het OLS heeft voor 7 juli een mooi programma van artiesten weten samen te stellen. De onderstaande artiesten staan op het programma.

Blaaskapel Judeska

Blaaskapel Judaska is opgericht in 2002 en bestaat uit ervaren amateur muzikanten. Judaska is ontstaan uit diverse Limburgse en Brabantse harmonieën, fanfares alsmede blaaskapellen.

Judaska is begonnen als een Regionale kapel die door de jaren heen uitgegroeid is tot een vooraanstaande kapel, die in binnen- en buitenland zijn sporen reeds verdiend heeft.  Het repertoire van Judaska bestaat uit een zeer breed scala, o. a uit Tsjechische, Böhmische  en amusementsmuziek. Ze schrikken ook niet terug om een Dixieland nummer ten gehore te brengen. Daarbij geven ze aan garant te staan voor een goed stuk muziek, gebracht op Judaskaanse wijze. Reden genoeg dus om een kijkje te komen nemen!

12.30 – 14.00 uur – Feesttent

De Kranekapel

Een afvaardiging van Fanfare Monte Corona uit Kronenberg. Normaal gesproken zijn ze vooral te zien tijdens de carnavalsdagen, maar voor het OLS maken ze graag een uitzondering! Wist je dat ze eerder al tijdens een tour met Rowwen Hèze op het podium stonden? Dit wil je niet missen dus: zorg dat je dit lokaal stukje muziek niet misloopt!

Rosentaler

‘Party ohne ende’ noemen ze het zelf. En daarom kan een band als de Rosentaler natuurlijk neit missen op het OLS! Met alle party hits, Deutsche Partyknallers. Meezingen en proosten met “Fiësta Mexicana”, “Die Eisbären”, “Atemlos” en veel meer.

16.30 uur – Feesttent

Wir Sind Spitze!

Energiek, verrassend en enig in zijn soort! Zo wordt deze powerband uit de Zuid-Limbugse heuvels vaak omschreven. Gooi de beste volksmuziek, dance, schlagers en de nieuwste hits samen in de shaker en je krijgt de unieke Wir sind SPITZE! cocktail! Tijdens hun concerten word je meegezogen in een interactieve show waarin humoristische acts zich in hoog tempo afwisselen met hun eigen mash-up brouwsels voorzien van dikke blazers en een vingervlugge accordeon. Natuurlijk mogen ook de Wir sind SPITZE! Dumpert hit “Hey Rosie”, “Hey Kathy” en hun eigen “Munti Polka” niet ontbreken. Doordat deze 5 mannen zelf al jaren met hun poten in de muzikale modder staan, weten ze precies wat hun publiek op dat moment wil meemaken waardoor geen enkel optreden hetzelfde is! Kortom, geef jezelf gewoon over aan deze totaal nieuwe feestervaring!

20.00 – 23.00 uur in de feesttent